Homepage 'de Luikerwaal'
FABRIKANTEN, IMPORTEURS EN LEVERANCIERS.  L-O




 

Verantwoording:


Bij het samenstellen van deze uitgebreide lijst werden de volgende bronnen geraadpleegd:

Encyclopaedia of the Magic Lantern. The Magic Lantern Society, Londen, Engeland, 2001.
Van Toverlantaarn tot Kinematograaf. Vera Tietjens-Schuurman. Stichting Peter Bonnet Museum, Rottevalle, Friesland, Nederland, 1979.
Laterna Magica, Zauberwelt und Faszination des optischen Spielzeugs. Ernst Hrabalek. Keysers Sammlerbibliothek G.m.b.H., Regensburg, Duitsland, 1985.

en anderen.

 

LANCASTER & Sons, J.
De Engelse opticien James Lancaster vestigde in 1835 zijn bedrijf in Birmingham. Aanvankelijk bestond het bedrijf alleen uit het wederverkopen van apparaten. Zij fabriceerden deze niet zelf, maar maakten gebruik van toeleveringsbedrijven voor het samenstellen van hun fotografische uitrustingen, in het bijzonder vergrotingsapparaten. De firma veranderde rond 1875 in James Lancaster & Son. (1835-ca 1939)
   
LANCASTER, GEORGE
Engelse fabrikant van toverlantaarns, werkzaam in Manchester. (ca1873-ca1886)
 
LANGENHEIM, WILLIAM and FREDERICK
Amerikaanse fabrikanten van toverlantaarnplaten. In 1840 emigreerde Frederick vanuit Duitsland naar de USA waar hij zich bij zijn broer William voegde die al eerder was geëmigreerd en een paar jaar later openden zij een portretstudio in Philadelphia. In 1846 importeerden zij projectieapparaten vanuit Wenen en pasten die aan voor het episcopisch projecteren van daguerreotypes. Zij begonnen met het maken van glazen transparanten en in 1850 patenteerden zij deze glazen platen die gemaakt waren met gebruik van eiwitten. Ze noemden deze hyalotypes. Na de Crystal Palace Tentoonstelling in 1851, waar hun lantaarnplaten tentoon waren gesteld, kwam de verkoop hiervan in een stroomversnelling. In hun catalogus van 1861 noemen zij zichzelf de American Stereoscopic Company. Na de dood van William in 1874 werd het bedrijf verkocht aan Caspar W. Briggs.
 
LAPIERRE
Franse familie van fabrikanten van toverlantaarns, lantaarnplaten en kinematografen. In 1848 startte Auguste Lapierre een kleinschalig metaalbewerkingsbedrijfje in Parijs, dat gespecialiseerd was in speelgoed toverlantaarns. In 1860 vroeg Lapierre patent aan op een methode voor het stansen van metalen platen, die hem in staat stelde goedkoper te produceren dan zijn belangrijkste concurrent op dit gebied, Louis Aubert. Hij werd al snel de voornaamste fabrikant van speelgoedlantaarns in Frankrijk. Zijn lantaarnplaten, die aanvankelijk met de hand geschilderd werden, maar later op grote schaal werden geproduceerd, namen ook bezit van de Franse lantaarnplaatmarkt. Deze platen kunnen gemakkelijk worden herkend aan de omranding van groen papier.
Na de pensionering van zijn vader lanceerde Edouard Virgile Lapierre nieuwe ontwerpen toverlantaarns, zoals de Lampadophore en de Luciphone, die een lantaarn en een fonograaf in de zelfde behuizing combineerde. Hij kreeg het bedrijf van zijn concurrent Aubert in handen en verhuisde zijn werkplaatsen naar de voormalige panden van Aubert.
In 1902 werd het bedrijf getransformeerd naar Lapierre Frères et Cie, een partnerschap van Edouard en zijn twee zonen Maurice and René Lapierre. De zonen waren echter minder succesvol dan hun vader en waren genoodzaakt in 1908 een fusie aan te gaan met de fabrikant van fotografische apparatuur Jules Demaria, waarmee de naamloze vennotschap Société Anonyme des Etablissements Demaria-Lapierre ontstond. Later, in 1921 richtte René Lapierre een nieuw bedrijf op dat nog tot in de jaren 1950 9,5 mm filmprojectors vervaardige.
(Zie ook: Toverlantaarns Lapierre)
 
LAVERNE, ARTHUR LÉON
Rond 1877 nam de Franse fabrikant van toverlantaarns Laverne het bedrijf over van een tweetal optische instrumentenmakers, Albert Gasc en Alphonse Charconnet. Hij werd benoemd tot leverancier voor de Ligue française de l'Enseignement, een wereldlijke organisatie die het houden van lezingen, geïllustreerd met toverlantaarnplaten, stimuleerde door heel Frankrijk, en werd een van de belangrijkste lantaarnfabrikanten van de jaren 1880. In 1887 vormde hij een vennootschap met de handelaren in optische en fotografische apparaten Clément en Gilmer. Drie jaar later ging Laverne met pensioen en liet het bedrijf over aan Clément et Gilmer. (1877-1890)
 
LEACH, WILLIAM
Engelsman die experimenteerde met microscopische projectie en de Leach lantern microscope bedacht, die kon worden gebruikt voor zowel het projecteren van microscopische voorwerpen op het scherm als voor het projecteren daarvan direct op een plaat in een camera. Een commerciële versie van het instrument werd in 1894 geadverteerd door W.I. Chadwick.
 
LECHNER, R.
Oostenrijks fabrikant en leverancier van fotografische apparaten. In 1816 werd de firma opgericht in Wenen als een bedrijf waar wetenschappelijke instrumenten werden verkocht. Vanaf 1885 produceerden zij ook fotografische apparaten. In 1885 introduceerde Lechner een verbeterde stereopticon die dienst kon doen bij het projecteren van overvloeiende lantaarnplaten, als fotografische vergroter en zelfs als een camera voor portretstudio's. Handelend onder de naam A. Lechner (Wilh. Müller) werd de firma vanaf 1888 de Oostenrijkse vertegenwoordiger van Kodak camera's en films. Aan het begin van de 20e eeuw domineerde hun projectieapparatuur de Oostenrijkse schoolmarkt.
 
LEFÈVRE, HENRI-ALEXANDRE
Franse technicus en fabrikant van toverlantaarns. In 1861 vroeg Lefèvre patent aan op een Lampadoscope, die bovenop een olielamp voor de huiskamer kon worden geplaatst en kon worden uitgerust met een cirkelvormige lantaarnplatenhouder die om het lantaarnhuis draaide en gevuld was met twaalf lantaarnplaten, en andere patenten die een soort episcoop beschrijven. De bi-lampadaire lantaarn met een lamphuis in de vorm van een doos met een zeshoekige of elliptische dwarsdoorsnede was gemaakt van karton (de goedkopere modellen) of van een met de hand beschilderd metaal (zie ook: Epidiascopen). Zij werden voornamelijk verhandeld door de Parijse handelaar Delagrave maar ook wel door andere Parijse dealers. (jaren 1860-jaren 1870)
 
LEHMANN, A.
Duitse oprichter van de Optische Anstalten A. Lehmann in Fürth, nabij Neurenberg aan het eind van de jaren 1920. Het bedrijf produceerde een aantal gecombineerde kinematograaf/toverlantaarns onder de handelsnaam ALEF. In 1933 verhuisde de zetel van de firma naar Berlijn en er is niets meer bekend over enige activiteit na 1935.
 
LEHMANN UND KNETSCH
Duitse leverancier van projectielantaarns, gevestigd in de Neudorfstrasse 39, Breslau.
 
LEJEUNE & PERKEN
Britse fabrikanten van fotografische uitrustingen, optische en andere wetenschappelijke instrumenten, gevestigd in 1852 in Londen. Het bedrijf maakte toverlantaarns met het handelsmerk Optimus. Vanaf 1887 werd het bedrijf bestuurd onder de naam Perken, Son & Rayment. (Zie ook: Toverlantaarns, Perken, Son & Rayment)
 
LEMAIRE, JACQUES and PIERRE
Franse fabrikanten van optische apparatuur, waaronder ook toverlantaarns. Vader en zoon Lemaire exploiteerden een van de meest succesvolle bedrijven die optische instrumenten maakten over een periode van honderd jaar. (1650-1750)
 
LEREBOURS
Franse familie van optische instrumentmakers. Noël Jean Lerebours begon als optische instrumentmaker in het Parijs van 1789. Zijn catalogus van 1809 bevatte een aanbod van gewone toverlantaarns, geschilderde lantaarnplaten en Phantasmascopes oftewel verbeterde toverlantaarns die bedoeld waren voor de effecten van de Phantasmagoria. Later werd het bedrijf overgenomen door zijn zoon Noël Marie Paymal, die vanaf 1845 samenwerkte met Marc Secretan. Na zijn dood in 1855 nam Secretan het bedrijf over.
   
LEROY FILS, J.
Franse opticiens. Een matalen plaatje op een van hun lantaarns is voorzien van naam en adres: " Maison fondée en 1858, J. LEROY FILS, opticien, 58 Faubourg Poissonnière, PARIS".
 
LETELLIER
Franse optische instrumentenmaker en -verkoper die ondermeer camera obscura's, anamorfotische spiegels en toverlantaarns verkocht.
 
LEVI & Co., JOS.
Engelse fabrikant van toverlantaarnplaten en toverlantaarns en dealer, handelend onder de naam Leviathan.
 
LEVIATHAN
Handelsmerk van de opticiens Jos. Levi & Co., Londen. Het bedrijf produceerde op grote schaal sets lantaarnplaten en dreef alleen handel met grote handelspartners. De onderwerpen op hun lantaarnplaten waren voornamelijk komisch, religieus of verhalen op het gebied van de drankbestrijding en er werden slechts enkele sets per jaar geproduceerd. Onder de lantaarns die zij vervaardigden was de Leviathan Automatic and Science Lantern. In 1898 werden zij de alleenvertegenwoordiger voor de Franse handelaren Levy et Cie en hun Ferrier lantaarnplaten. (jaren 1890)
 
LEVI, JONES & Co.
Het Engelse bedrijf van Samuel J. Levi en Alexander S. Jones produceerde de Matagraph filmprojector (1898).
 
LEVY et Cie, JULES
Uitgevers van afbeeldingen en de opvolgers van de firma die in 1859 werd opgericht door Claude-Marie Ferrier en zijn zoon Jacques-Alexandre, in samenwerking met Charles Soulier, die fraaie stereo transparanten en lantaarnplaten produceerden. Vanaf 1873 werden delen van hun topografische lantaarnplaten in de USA gedistribueerd door de Benerman & Wilson Lantern Slide Company.
 
LIESEGANG
Duitse familie die betrokken was bij de fabricage, ontwikkeling en verkoop van lantaarns, lantaarnplaten en fotografische apparaten. De firma Ed. Liesegang werd opgericht door Friedrich Wilhelm Eduard Liesegang in Wuppertal (toentertijd nog Elberfeld geheten). Na de dood van zijn vader in 1871 nam zijn zoon Johann Paul Eduard de firma over en bracht haar over naar Düsseldorf waar hij begon met het maken van projectieapparatuur en het verkopen van een grote verscheidenheid aan lantaarnplaten. Na zijn dood nam zijn derde zoon de leiding van het bedrijf over terwijl de twee andere zonen directeur werden van enkele afdelingen. Het bedrijf bestaat nog steeds. (1854-....)
 
LILLEY & Co, M.C.
Amerikaanse fabrikant en doorverkoper van 'Military and Society Goods', waaronder projectoren, gevestigd in Columbus, Ohio. Het bedrijf verkocht een groot aantal artikelen voor loges (van vrijmetselaars en dergelijke), waarschijnlijk bedoelden zij dat met hun omschrijving 'Society Goods'. (ca jaren 1880)
 
LINNEL, JOSEPH
Engelse opticien die het bedrijf overnam van James Ayscough.
 
LIZARS, J.
Schotse handelaar in optische apparaten, toverlantaarns en lantaarnplaten die in 1830 zijn bedrijf begon in Glasgow. Rond de jaren 1890 was Lizars een van de grootste handelaren in toverlantaarns in Schotland en het bedrijf ging rond 1900 verder als een familiebedrijf, misschien op een gegeven moment geleid door Lizars' zoon. Het is niet duidelijk of de lantaarns die het bedrijf verkocht onder hun eigen merk ook door de Lizars zelf werden gemaakt. (1830-jaren 1900)
   
LM
Handelsmerk van de Duitse fabrikant Leonard Müller.
 
LOCKE, CHARLES WOOLNOUGH
Britse lantaarnist en fotograaf die het fabriceren van toverlantaarns begon door zich als partner aan te sluiten bij D. Noakes & Son en daar de lantaarn- en lantaarnplaatproductie te leiden. In 1895 startte hij met zijn eigen bedrijf in Londen, waar hij toverlantaarns en toebehoren vervaardigde (Motto: High Efficiency and No misrepresentation - Een hoge doeltreffendheid en geen verkeerde voorstellingen).
 
LONDON STEREOSCOPIC COMPANY
Engelse leveranciers van fotografische artikelen, opgericht in 1854 door George Swan Nottage en John Howard Kennard. Het bedrijf bewoonde veel adressen in Londen en onderging meerdere kleine naamsveranderingen. Terwijl ze aanvankelijk alleen stereoscopische zaken verkochten breidden zij zich spoedig uit en kregen een gespecialiseerde lantaarnafdeling waar toverlantaarns, platen en toebehoren werden verkocht. (1854-jaren 1920)
 
LONG, CHARLES A.
Schrijver van boeken over de fotografie en een van de oprichters van Bland & Long.
 
LOSSEAU, G.
Duitse fabrikant van toverlantaarns voor overvloeiende lantaarnplaten in Hamburg, werkzaam in de jaren 1870.
 
LOYD, WILLIAM
Een Amerikaan die stereoscopen maakte aan het eind van de jaren 1850 en soms betrokken was bij de riskante zakenondernemingen van de gebroeders Langenheim. Hij maakte ook met de hand geschilderde transparanten voor de toverlantaarn.
 
LUBIN, SIEGMUND
Opticien, lantaarnfabrikant en filmpionier die in het midden van de jaren 1870 van Duitsland naar de USA emigreerde waar hij zich vestigde als oogarts en spoedig daarna een uigebreide collectie projectieapparaten aanbood, waaronder toverlantaarns, speelfilms en lantaarnplaten. (ca 1875-1917)
 

Catalogue of Stereopticons Magic Lanterns Moving Picture Machines and Accessories,  November 1905.  T.H. McAllister Manufacturing Optician, 84 pagina's.

McALLISTER
Toonaangevende Amerikaanse familie van optische lantaarnfabrikanten. In 1775 emigreerde John McAllister naar de USA vanuit Schotland. Hij werkte als een huistimmerman, maakte zwepen en wandelstokken, verkocht brillen en optische spullen voordat hij een uitgebreid optisch bedrijf opende in Philadelphia. Van 1798 tot 1811 draagt het bedrijf de naam McAllister & Mattews, daarna McAllister & Son. Vanaf 1830 ging het bedrijf handelen onder de naam John McAllister & Co. en waarschijnlijk was dat ook het begin van hun werk met toverlantaarns. In 1846 waren zij een toonaangevende Amerikaanse dealer in toverlantaarns en lantaarnplaten. Ongeveer tien jaar later veranderde de naam in McAlister & Brother toen de kleinkinderen van John, William en Thomas Hamilton McAllister de leiding overnamen. In de jaren 1860 breidden zij de fotografische afdeling verder uit en begonnen met de verkoop van een uitgebreid assortiment optische en wiskundige instrumenten.

In 1866 verliet Thomas Philadelphia om een bedrijf in optische goederen te openen in New York. In de jaren 1880 publiceerde het bedrijf een dikke catalogus met lantaarns en platen, de meeste daarvan geïmporteerd uit Frankrijk en Engeland; de speelgoedlantaarns waarschijnlijk uit Duitsland. Het bedrijf bood een biunial Metropolitan model aan en later ook triunial International Stereopticons. Vanaf 1875 bood de firma ook lantaarnplaten aan, waaronder de lantaarnplaten van York & Son, Londen.

De firma in Philadelphia handelde onder de naam W.Y. McAllister. In 1876 verkocht William het lantaarnbedrijf aan de voorman van het bedrijf, Charles T. Milligan, die met de handel in toverlantaarns doorging tot 1900.

Na de dood van zijn vader in 1898 werd C.W. McAllister de nieuwe directeur van de firma en hij kreeg later gezelschap van L.A. McAllister, nog een lid van de familie. Vanaf het begin van de jaren 1900 concentreerde de New Yorkse firma zich geleidelijk op professionele lantaarns en speelfilmprojectoren. Onder de handelsnaam McAllister-Keller Co. Inc., vanaf 1917, ging de firma door tot 1942. (zie ook: Toverlantaarns McAllister)
 
McALLISTER, W. MITCHELL
Lid van de welbekende familie McAllister die vanaf 1874 een korte tijd een onafhankelijk bedrijf leidde in Philadelphia. Hij vervaardigde de stereopticon modellen van Albert G. Buzby.
 
McINTOSH BATTERY & OPTICAL COMPANY
Amerikaanse fabrikanten van lantaarns en lantaarnplaten, opgericht in de jaren 1880 door Dr Lyman D. McIntosh, tijdens de Civil War werkzaam als medicus. Het bedrijf, in de latere jaren handelend onder de naam  McIntosh Stereopticon Company, vervaardigde medische instrumenten en een groot aantal sciopticon toverlantaarns en lantaarns voor scholen. Onder hun modellen was er één die gemonteerd was op twee horizontale staven en een projecterende microscoop, een lichtgewicht draagbare sciopticon en een triunial in een metalen behuizing bevatte, The Royal Chicago. Ze vervaardigden ook apparaten waarmee gas kon worden gemaakt, toebehoren voor lantaarns en lantaarnplaten. (jaren 1880-jaren 1930) 
 
McINTOSH STEREOPTICON COMPANY
Zie: McIntosh Battery & Optical Company.
 
MAGNY, ALEXIS
Franse opticien, werkzaam in Parijs. Hij was gespecialiceerd in microscopen en maakte waarschijnlijk ook toverlantaarns. (ca 1770)
 
MAISON DE LA BONNE PRESSE
Franse Rooms Katholieke evangeliserende uitgever, eind 19e tot begin 20e eeuw onder leiding van Paul Feron-Vrau. Zij publiceerden verschillende religieuze tijdschriften en vanaf 1896 leverden ze ook projectieapparaten en toebehoren, als een tegenwicht voor de seculiere propaganda die toentertijd gevoerd werd door andere Franse instituten. In 1905 werden 462 lantaarns en 67.513 lantaarnplaten verkocht; drie jaar later was dit gestegen tot 1.4505 lantaarns en 183.646 lantaarnplaten. Enkele latere projectors die onder het merk van de Bonne Press verkocht werden zijn gemaakt door Gaston Guilbert en Continsouza.
 
MALDEN, BENJAMIN, J.
'Professor' Benjamin Malden was een Engelse lantaarnontwerper en lector bij het Royal Polytechnic Institution, Londen, van wie de naam en reputatie dikwijls door een aantal fabrikanten gebruikt werd door hun toverlantaarn te adverteren als 'ontworpen door' of 'zoals gemaakt door' Malden. Enkele voorbeelden zijn de Malden Triopticon: een triunial gemaakt door J.H. Steward en T.J.Middleton, en enkele lantaarns gemaakt door W.C. Hughes. (ca jaren 1870-1899)
 
MALLET
Franse lantaarnplatenmaker en -schilder. Zijn 'paintings for the phantasmagoria' dragen zijn signatuur. (jaren 1860)
 
MANASSE, L.
Amerikaanse opticien die een 'illustrated catalogue of Sciopticons, stereopticons, magic lanterns and views, mechanical novelties etc. manufactured and imported by L. Manasse' uitgaf.
 
MANN, JAMES
Engelse opticien die toverlantaarns verkocht. Het bedrijf kreeg uiteindelijk de naam Mann & Ayscough. (1687-1718)
 
MARCY, LORENZO J.
Amerikaanse fabrikant van toverlantaarns in Philadelphia, uitvinder van de Sciopticon lantaarn. De sciopticon was een populaire toverlantaarn die verdeeld was in twee kamers, een voor de lamp en de ander voor de vlam, waardoor de lamp gegarandeerd koel bleef. Daarnaast waren er nog een aantal belangrijke verbeteringen. (1860s-1880s)
 
MARTIN, PAUL
Fotograaf en fabrikant van toverlantaarnplaten, geboren in Frankrijk en in 1872 verhuisd naar Londen. Martin begon met het fotograferen van Londen met een Facile detective camera waarmee hij het dagelijkse leven op straat vastlegde. Hij ontving de Royal Photographic Society's Royal Medal in 1896. In 1899 begon hij een fotografisch bedrijf, samen met H.G. Dorrett als Dorret & Martin. Er zijn meer dan 600 lantaarnplaten van Paul Martin bekend en ook nog een hoeveelheid negatieven en papieren afdrukken.
 
MASON & Co., GEORGE
Schotse fabrikanten van fotografische en optische apparaten in Glasgow. In 1870 nam George Mason het bedrijf over van zijn baas John Spencer. De firma had de mogelijkheden zelf apparaten te bouwen en kocht ook wel toverlantaarns en andere optische apparaten in om door te verkopen.
 
MASON, R.G.
Britse leverancier van een Microscoophulpstuk voor een toverlantaarn. (ca 1894)
 
MASSIOT, GASTON
Franse fabrikant van toverlantaarns die het bedrijf overnam van Alfred Molteni, in samenwerking met zijn schoonvader Arthur Radiguet. Na de dood van Radiguet in 1904 nam hij alleen de leiding van het bedrijf over. (jaren 1900)
 
MAZO, ELIE XAVIER
Franse uitgever en fabrikant van toverlantaarns en lantaarnplaten die in 1892 in Parijs verscheen. Rond 1896 bood zijn winkel een grote selectie van allerlei toverlantaarns voor thuis- en professioneel gebruik aan, alsmede 10.000 monochrome en 5.000 gekleurde lantaarnplaten. Het lantaarnplaten verhuurbedrijf dat hij in 1897 begon, breidde zich uit over heel Frankrijk. Hun enkele (bijvoorbeeld de Hélios), biunial en triunial lantaarns waren van een hoge kwaliteit, daar waar het hun optieken en verlichting betrof. Een van zijn familieleden, Gaston Mazo, werkte ook voor zijn bedrijf en was de auteur van een aantal technische boeken over de lantaarn. (jaren 1890-jaren 1910)
 
M.D.
Handelsmerk van Max Dannhorn, Neurenberg.
 
MEDLAND, JOHN BRANDON
Engelse fabrikant van toverlantaarns gevestigd in Londen en de producent van de Pentaphane lantaarn, waarvan beweerd werd dat dit de originele lantaarn met een lichtbron met vijf lonten was.
 
MERKELBACH & Co.
De Nederlandse firma Merkelbach & Co. werd in 1874 opgericht door J.W. Merkelbach als een winkel waar huishoudelijke goederen en speelgoed werd verkocht aan de Nieuwendijk in Amsterdam. Toen zij begonnen met het maken van hun eigen 'wetenschappelijke speelgoed', zoals toverlantaarns en stoommachines, verhuisde de speelgoedafdeling naar het Damrak 89. In 1911 verhuisde het bedrijf naar de Kalverstraat waar het bleef tot aan het einde van 20e eeuw. (Zie ook: Wat grappige lantaarnplaatjes voor het prinsesje.)
 
MESSTER, OSKAR
Duitse fabrikant van film opname- en projectieapparaten. In 1892 nam Oskar de zaak over van zijn vader die een winkel bezat in Berlijn, waar hij optische instrumenten verkocht. Vier jaar later begon hij zijn eigen filmcamera's en -projectoren te maken.
 
MICHELSON PHOTO & SLIDE Co.
Amerikaanse fabrikant van reclame lantaarnplaten met de afmetingen 3 1/4 x 4 inch, gevestigd in Shelbyville, Indiana. (ca jaren 1920)
 
MIDDLETON, THOMAS J.
Engelse fabrikant en leverancier van een grote verscheidenheid aan toverlantaarns, lantaarnplaten en fotografische apparaten in Londen. De firma noemde zichzelf 'Sole Maker of the Malden Tripple Lantern' (De enige fabrikant van de Malden drievoudige lantaarn). (ca jaren 1870)
 
MIESSL
Zette het bedrijf voort van Ludwig Richter na diens dood in ca 1900.
 
MILLIGAN, CHARLES T.
Amerikaanse lantaarn- en lantaarnplaatfabrikant, voorman bij W.Y. McAllister (officieel McAllister & Brother), die de lantaarnafdeling van het bedrijf kocht van William Y. McAllister in 1876 en het bedrijf voortzette tot in elk geval 1900.

MILLIKIN, JOHN
Engelse fabrikant en doorverkoper van wetenschappelijke instrumenten die toverlantaarns en lantaarnplaten kocht van anderen, waaronder York en Valentine. Vanaf 1856 werd de firma bekend als John Millikin & Co. en in 1860 werd dat Millikin & Lawley. Het bedrijf verkocht ook muziekdozen die werden geadverteerd als zijnde speciaal aangepast voor het spelen tijdens de vertoning van hun series lantaarnplaten. (1838-ca1900) 
 
MITTELSTRASS, GEBRÜDER
Duitse leveranciers van fotografische artikelen en fabrikanten van toverlantaarns in Maagdenburg. De firma maakte apparaten voor het maken van overvloeiers, episcopen en sciopticons met circulerende waterkoeling en bood ook onbreekbare lantaarnplaten aan, waarvoor zij een basis van mica gebruikten in plaats van glas. (jaren 1860-jaren ca1900)
 
MOKO
Handelsmerk van Moses Kohnstam, een Duitse speelgoedfabrikant en handelaar in toverlantaarns. Distributeur voor verscheidene fabrikanten uit Neurenberg.
 
MOLLIER, DEMAISON et DUCHEZ
Frans bedrijf, in 1901 opgericht in Parijs.
 
MOLLIER, ETIENNE-NOËL
Franse toverlantaarnfabrikant en -handelaar die begon als werknemer bij Marc Secretan, de opvolger van Lerebours in Parijs en was een van de partners in het bedrijf Mollier, Demaison et Duchez. Mollier was ook een partner in andere bedrijven en verkocht en maakte een uitgebreide selectie projectielantaarns. Daaronder waren apparatuur voor reclamedoeleinden en projectoren voor tandartsen. (1901-jaren 1920)
 
MOLTENI or MOLTENO
Franse familie van lantaarn-, lantaarnplaat- en optische instrumentmakers. In 1782 opende B. Molteno (let op de O aan het eind!), van origine een Italiaan, een winkel in Parijs om daar in optische instrumenten te gaan handelen. Het blijkt dat hij betrokken was bij de constructie van Robertson's Fantascope. (Zie ook: Phantasmagoria) Later namen zijn zoons François en Pierre Marie Joseph Molteni (nu geschreven met een I aan het eind) het bedrijf over. Onder de directie van François Marie Alfred Molteni (de achterkleinzoon van de oorspronkelijke Molteno) groeide het bedrijf van Molteni uit tot de beroemdste fabrikant van projectieapparaten in Frankrijk. Het was de door hem ontworpen en op de markt gebrachte nieuwe oxi-ether lamp die in 1897 de rampzalige cinematografische brand in de Paris Bazar de la Charité veroorzaakte. Alfred Moltini was zo diep getroffen door de tragedie dat hij zich in 1900 terugtrok en het bedrijf verkocht aan Radiguet and Massiot. (1782-1900)
 
MOORHOUSE, Rev. M.B.
Engelse geestelijke die de auteur was van een heleboel liederen en andere teksten waarvoor Bamforth & Co. de begeleidende Life Model lantaarnsets maakte.
 
MORGAN, FRANK WRIGHT
Engelse doorverkoper van lantaarns en lantaarnplaten, werkzaam in Manchester. (ca 1863-ca 1875)
 
MÜLLER, CARL
Oostenrijkse fabrikant van toverlantaarns in Wenen, opgericht in 1848 als Etablissement Optischer Artikel Carl Müller.
 
MÜLLER, I.
Duitse toverlantaarnfabrikant, samenwerkend met L. Neussner in Neurenberg. In 1862 namen Müller en Neussner deel aan de International Exhibition in Londen, waar zij onder meer toverlantaarns exposeerden. Sinds die tijd is er niets meer van enige productie van hen vernomen. (ca jaren 1860)
 
MÜLLER, LEONARD
Duitse fabrikant van speelgoed toverlantaarns en kinematografen die woonde in de buurt van Neurenberg in het begin van de 20e eeuw. Het handelsmerk bestaat uit de in elkaar verstrengelde initialen L en M.
   
MÜLLER & WETZIG

Duits bedrijf dat vanaf ongeveer 1900 in Dresden fotografische apparaten vervaardigde waaronder enkel toverlantaarns. Op veel van de door hen vervaardigde apparaten bevindt zich het 'ARGO'-logo: de initialen van het bedrijf "M" & "W" bovenaan en daaronder de naam van het apparaat.
 
MUSSCHENBROEK
Dynastie van Nederlandse instrumentmakers in Leiden die een belangrijke rol heeft gespeeld in de vroege wetenschappelijke ontwikkeling van de toverlantaarn en ook van de lantaarnplaten, met inbegrip van de bewegende elementen daarvan. De firma bereikte het meeste aanzien onder Jan van Musschenbroek, die rond 1720 een lantaarn construeerde voor de Nederlandse natuurwetenschapper aan de Universiteit van Leiden, Willem Jacob 's Gravesande. Deze lantaarn, die zich nu in het Museum Boerhaave in Leiden bevindt, is waarschijnlijk de oudste nog bestaande toverlantaarn van de wereld. 
 (Zie ook: De oudste toverlantaarn van de wereld)
 
NAIRNE, EDWARD
Optische, filosofische en wiskundige instrumentmaker in Londen, ca 1750. Het bedrijf, dat 'Magick Lanterns' verkocht, werd Nairne & Blunt vanaf ca 1774 tot 1793.
 
NATIONAL CALCIUM LIGHT Co.
Amerikaanse doorverkoper in New York die 'kalklicht voor allerlei doeleinden' verkocht alsmede in een houten frame gemonteerde lantaarnplaten. (eind 19e eeuw)
 
NATIONAL PICTURES SERVICE
Amerikaanse fabrikanten van stereopticons en filmstripprojectors, gevestigd in Cincinnati, Ohio. Maker van de populaire Great National Nr. 1 Stereopticon; de filmstrip versie was voorzien van een watertank tussen het filmspoelmechanisme en de condensor om oververhitting te voorkomen. (jaren 1900)
 
NEGRETTI & ZAMBRA
Enrico Angelo Lodovico Negretti en Joseph Warren Zambra vervaardigden optische en meteorologische instrumenten en waren from 1850 to the mid-20th century ook fabrikant van toverlantaarns en lantaarnplaten in London. De firma nam in 1860 het bedrijf over van Newman & Son  en dat van Bland & Long in 1864.
 
NEGRETTI, HENRI
Wetenschappelijke instrumentmaker in Londen die in 1845 het bedrijf overnam van Pizzy & Negretti en het voortzette onder de naam Henri Negretti & Co. In 1850 werd de naam van het bedrijf Negretti & Zambra.
 
NEUMEYER, FRITZ
Fabrikant van toverlantaarns in Neurenberg, Duitsland. Opgericht in 1917.
Fritz Neumeyer is in de eerste plaats bekend als medeoprichter van de Zündapp motorfietsenfabriek (Zünder- und Apparatebau G.m.b.H."). De toverlantaarns die hij maakte onder het handelsmerk FNN zijn vrij zeldzaam en weinig bekend. Het handelsmerk bestaat uit een stervormige badge met de initialen
F.N.N. in het centrum en het Latijnse motto "OPUS CORONAT LABOREM" daaromheen.
   
NEUSSNER, L.
Partner of the Nuremberg manufacturer I. Müller.
 
NEWMAN & SON
Zie: Negretti & Zambra.


 



NEWTON & Co.
Engelse fabrikant van toverlantaarns en lantaarnplaten en dealers in Londen. Midden 19e eeuw vormden William Edward en Frederic Newton een samenwerkingsverband dat handelde in toverlantaarns en andere optische en wetenschappelijke uitrustingen. In 1858 werd de zaak een bedrijf dat bekend werd als Newton & Co. Zij werden een van de belangrijkste Britse fabrikanten van toverlantaarns en lantaarnplaten, met een reputatie voor hoge kwaliteit. Rond de jaren 1900 gaven zij 150.000 lantaarnplaten uit, die vrijwel alle onderwerpen bestreken en zo'n tien jaar later was de lantaarnplatencatalogus van Newton zo dik dat zij moest worden uitgegeven in tien op onderwerpen gesorteerde delen met een totaal van meer dan 1.200 pagina's. Rond 1912 verkregen zij de voorraad van andere producenten, zoals G.W. Wilson en York & Son en brachten deze lantaarnplaten op de markt onder hun oorspronkelijke merknamen. Het bedrijf produceerde nog steeds sets lantaarnplaten aan het einde van de jaren 1930; op dat moment voornamelijk met religieuze onderwerpen. Kort na de Tweede Wereldoorlog werd het bedrijf overgenomen door de fabrikant van elektrische apparaten AEI. (jaren 1850-jaren 1940) (Zie ook: Toverlantaarns Newton & Co.)
 
NOAKES, DAVID W.
Engelse lantaarnist, werkzaam in Greenwich, die zijn eigen uitrusting begon te vervaardigen wat resulteerde in het oprichten van een optisch bedrijfje als een nevenbranche bij zijn vaders voederbedrijf, D. Noakes & Sons. Vanaf 1890 tot 1897 dreef hij zijn eigen zaken, maar nadat zijn vader zich teruggetrokken had keerde hij weer terug naar het familiebedrijf. Noakes stond zijn lantaarnbedrijf af aan G.P. Norman; daarna werd de naam van het bedrijf Noakes & Norman. Een van zijn lantaarns was de viervoudige Noakesoscope.
 
NOAKES & NORMAN
Zie: David W. Noakes.
 
NOVELTY SLIDE COMPANY, The
Amerikaanse verkoper van lantaarnplaten in Chicago en New York, die lantaarnplaten over nieuws-onderwerpen aanbood, zoals de Mississippi Flood van 1912.
 
NORIS PROJEKTION GmbH
De eigenaren van het bedrijf, Hans en Fritz Schaller, namen de fabriek van Ernst Plank over in 1930, aanvankelijk onder de naam Ernst Plank KG Noris Produktion en na de Tweede Wereldoorlog als Noris Projektion GmbH.
 
NORMAN G.P.
Partner van David Noakes in het bedrijf de Noakes & Norman Company. 
 
NOTTAGE, GEORGE SWAN
Een van de twee oprichters van de London Stereoscopic Company.
NÜSSLEIN, MICHAEL
Fabrikant van toverlantaarns in Neurenberg, Duitsland. Maakte toverlantaarns van het model Triumph of Triumpf.
 
OLDFIELD, J & R.
Engelse fabrikanten van de 'Russian iron and Best Black Optical Lanterns' in Birmingham. (jaren 1890)
 
OLIVA, PIETRO
Italiaanse opticien, wiens 'Premiata Fabbrica de Oggetti d'Ottica (prijswinnende fabriek van optische instrumenten) was gevestigd in Milaan. Zijn catalogus bood een uitgebreide selectie van Lanterne Carrée en Lampascope lantaarns aan, in een blikken of een met lak afgewerkte uitvoering, samen met platen voor de projectie. (ca 1875-ca 1900)
 
OPTIMUS
Handelsnaam, oorspronkelijk geregistreerd door Lejeune & Perken en overgenomen door hun opvolgers Perken, Son, & Rayment. Het Optimus handelsmerk is toegepast op toverlantaarns als wel op een uitgebreid assortiment van fotografische artikelen. (Zie ook: Toverlantaarns, Perken, Son & Rayment)
 
OTTWAY, JOHN
Engelse opticiens en koperdraaiers, doorverkopers en fabrikanten van fotografische apparatuur, waaronder een triunial en verscheidene andere types toverlantaarn, en lantaarnplaten.
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2023 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 18-11-2023.
Previous page.....  Naar bovenrand pagina......  Volgende pagina......