Homepage 'de Luikerwaal'

Deel 1.

GA TOCH FIETSEN !fiets:

een voertuig bestaande uit twee achter elkaar geplaatste wielen, bijeengehouden door een frame, voortgedreven door pedalen en bestuurd met een paar handvaten die met het voorwiel zijn verbonden.


Reclameplaatje
, ca 1880.
'HIER GEEN STIJFHEID, dankzij ELLIMAN (voor kneuzingen en blauwe plekken).
 


Hoogwieler.

Deze glazen lantaarnplaat van 2 3/8 x 8" laat een groepje fietsers met hun hoogwielers zien. Drie, of eigenlijk vier en een baby, rijden nog, een ander heeft zojuist een pijnlijke val gemaakt. Een aardig stukje Victoriaanse humor.

(Hoge bi(cycle) of hoogwieler: een vroeg model fiets met een zeer groot voorwiel en een klein achterwiel; twee pedalen direct verbonden met het voorwiel. Dit type, waarbij de berijder boven het voorwiel zat, is tot omstreeks 1880 zeer populair geweest.Eenvoudig lantaarnplaatje voor een speelgoed toverlantaarn. Eén uit een serie van twaalf kinderlantaarnplaatjes gemaakt door de Gebrüder Bing, Neurenberg (GBN handelsmerk in de rechter bovenhoek. Mevrouw Varken maakt een fietstochtje langs de kust.
 
Belle Belton and her Bicycle Adventure......

(Het fietsavontuur van Belle Belton.)


Komische set lantaarnplaten gemaakt door Theobald & Co, Engeland, ca 1910, in hun 'All Britisch T-Series' als set nr 117.
De platen zijn 8,2 cm in het vierkant en zijn genummerd van 1 t/m 12.

De afbeeldingen zijn getekend naar een life model set, die waarschijnlijk is gemaakt door W. Rider vanwege de gelijkenis met de 'kleine man met bakkebaarden' in de rol van de fietsleraar. De titels van de platen zijn overgenomen van het bijgesloten tekstblad. 
1. All her friends had bicycles. 2. The following morning saw her busily engaged pumping up. 3. It is marvellous what a lot of holding up a girl requires on a bicycle.
4. Directly he let go her foot immediately left the pedal. 5. She threw her whole weight upon him. 6. Miss Belton found the roadside harder than the saddle.
7. She showed to the shocked tutor a nasty jagged hole in her skirt. 8. After a fortnight had elapsed Belle could ride with the average ability and confidence. 9. She suddenly felt her machine go flat and thin.
10. But presently there came along a knight errant.
 
11. The gentleman asked the lady's permission to see her at least part of the way home.
 
12. All's well that ends well.
De helft van één plaat uit een set van twaalf glazen strips. Elke strip bevat vier ronde afbeeldingen die twee aan twee een grappig verhaal uitbeelden. De twee andere plaatjes op deze lantaarnplaat hebben niets te maken met fietsen (een man hoedt zijn varkens). Afmetingen: 7 x 25 cm.
Vrijwel dezelfde scène, maar nu als bewegende lantaarnplaat. We zien weer hoe de dikke man in het gebloemde vest zijn hoogwieler berijdt op het eerste plaatje, en er van af valt op het tweede. Dit stel platen is uitgebracht in een uitvoering met een metalen frame en een uitvoering in een houten frame (5 x 15 cm).
 

Panorama lantaarnplaat van een fietstocht.
Deze glazen lantaarnplaat van 6 x 20 cm laat een groep van zes fietsers zien, die op hun fietsen over een landweg rijden, toegezwaaid door mensen langs de weg. Op de achtergrond een aantal ruiters in het veld. Een stemmingsvol plaatje.
 
Natuurlijk mag je mijn fiets lenen. Maar wees voorzichtig! Oeps, Ik ben bang dat er wat eieren gekneusd zijn. Ik wist niet dat er hier een sloot was.... Misschien kan ik voortaan maar beter gaan wandelen.
(Vier vierkante 3,25" toverlantaarnplaten. Decalcomanie.)


Ook uitgegeven in de vorm van een langwerpige strip.

 

 
Een gecombineerde enkelvoudige katrolwiel en eenvoudige hefboom plaat van een fietser op een hoogwieler.  De plaat draagt twee stempels van de fabrikant "W.C. HUGHES, 161 HOXTON STREET, LONDON, N." Aan een van de zijkanten bevindt zich een duimhefboom waarmee de benen van de fietser op en neer kunnen worden bewogen, terwijl het mechanisme met de messing hendel en het houten katrolwiel er voor zorgt dat het grote wiel van de fiets ronddraait. De handen bewegen niet. Het houten frame meet ca 23 x 11,5 x 1,9 cm.
 
   


Deze serie toverlantaarnplaten toont de beproevingen van een zeer karikaturale zwarte man die op een 'hoge bi' rijdt. De eerste plaat heeft het label "Mounting beautifully" en de gebeurtenissen verlopen via "Awfully rough - oh dear!", "Disaster" en "Results".

Elke plaat is subtiel met de hand beschilderd en meet 8,2 x 8,2 cm.En ja..... dat hoort er toch echt ook bij........Met de hand geschilderde enkelvoudige schuifplaat. Afmetingen ca 17,5 cm x 9,5 cm).

 
Real live. Deze geëmancipeerde vrouw plakt haar band zelf.

 

Grappige toverlantaarnplaat met een aantal fietsen uit een lang vervlogen tijd. De afmetingen zijn ongeveer 7 7/8 x 2 3/8 inch.
 
Verbazingwekkende toeren op een heel oude fiets.   Fabrikant onbekend.
 


"Wat is er aan de hand met Jimmie?"
"Ach, hij loopt rond met een fietsersgezicht, om de mensen te laten denken dat hij een fiets bezit."
Een gekleurde glazen toverlantaarnplaat met een getekende grap. Je moet wel de betekenis weten van de term "Bicycle Face" om de grap te kunnen begrijpen. In de negentiende eeuw werd aangenomen dat mensen die teveel fietsten een chronische uitdrukking van uitputting en overspanning zouden ontwikkelen op hun gezicht. Dat hield onder meer in samengeperste lippen, rode wangen van de woede, diepe rimpels, en uitpuilende ogen met daaronder donkere cirkels. De grap is dus dat Jimmie geen fiets bezat, maar door het opzetten van een "bicycle face" hoopte dat de mensen zouden denken dat hij er wel één bezat.
 


 

Rechthoekige lantaarnplaat van Johan Falk (J.F.) met een jongen op een fiets die zich aan een boom vasthoudt om niet de berg af te rijden.
Afm.: 5 x 18 cm.

Deze life-model-lantaarnplaat met het Amerikaanse formaat van 10 x 8,2 cm, getiteld Come to Grief (een ongeluk), laat een tweetal vrouwen zien waarvan er één van haar fiets is gevallen (en daarbij een flink stuk been laat zien!). Uit de studio van T.W. Ingersoll, St. Paul, Minnesota. Deze humoristische scènes waren altijd goed voor een luide lach van de 19e-eeuwse toeschouwers en..... dat geldt waarschijnlijk ook nog wel voor het hedendaagse publiek.
 
Meer fietsen.......
 
  English version....  Wat is er nieuw op deze site?  ©1997-2023 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 27-01-2023.
Bovenrand pagina......