Homepage 'de Luikerwaal' Lithofanen
deel 3.
Een nieuwe lampenkap waarvoor de verzamelaar zelf een geschikte, bijpassende voet moest zoeken. De titels en fabrieksnaam en -nummers van de lithofanen zijn: 1. Das verirrte Kind (Plaue #54), 2. Yupy. yupy (Plaue #127), 3. Die Wartburg (Plaue #24), 4. Stolzenfelz (Plaue #8), 5. Mädchen vor dem Spiegel (Plaue #97).
De afbeelding van op lithofaan met de kinderen die verstoppertje spelen komt ook voor op de lampenkap onderaan de vorige pagina.
 
Raamhanger met een grote lithofaan (ca 24 x 19,5 cm) in glas in lood met een rand van kobaltblauw geslepen Boheems glas. Meissen #94 uit ca 1850.
Naar een schilderij van Rafael. Afgebeeld zijn (links) de heilige Sixtus, met op de grond zijn pauselijke tiara, de Madonna met het Christuskind op de arm in het midden en rechts St. Barbara. Onderaan twee putti, als symbool van de onschuld.
 
Grote ronde lithofaan (20,5 cm in doorsnee). Meissen #65. Naar het schilderij 'Madonna della Seggiola' van Rafael, gemaakt in 1513-1514.
Op deze prachtige lithofaan zijn afgebeeld een zittende Madonna met het Christuskind op schoot en rechts een jonge Johannes de Doper. Johannes heeft een kruisstaf in de hand, misschien als een verwijzing naar de latere kruisdood van Christus.
 


Grote lithofaan van 31 cm hoog en 17 cm breed, naar het middelste deel van een drieluik van Peter Paul Rubens voor het altaar van de Onze Lieve Vrouwekathedraal te Antwerpen (anno 1611). KPM 259.

Op deze lithofaan staan afgebeeld de acht mensen die Christus van het kruis halen: Jozef van Arimathea, Nicodemus, Johannes, Maria, Maria Magdalena, Maria Cleofas en twee helpers.Een prachtige lithofaan (Schierholz-Plaue #182) van Christus in de Hof van Olijven (Christus am Oelberg) die getroost wordt door een engel, terwijl een andere engel hem de kelk voorhoudt.

Geplaatst in een neo-gothische standaard van Berliner Eissenguss.
 

In de bodem van deze porseleinen bierpul is een lithofaan aangebracht van een ruiter te paard. Pas later ontdekte de verzamelaar dat eigenlijk de hele bierpul, hier van binnenuit verlicht, een lithofaan was.

 
'Der Sturm', naar een olieverfschilderij van Pierre A. Cot. Raamhanger, gezet in glas in lood.
 
 
'Die Unschuld', gemaakt door de Schierholz porseleinfabriek te Plaue. Periode 1870-1875. Gemerkt PPM 318. Zittende vrouw kijkt naar vogel in kooi.
 
Schitterende lamp met zes lithofanen.

Soms heb je geluk en vind je ergens in een kringloopwinkel zomaar twee fraaie lithofanen die daar op je liggen te wachten. Voor een koopje.
Meisje in haar bed doet een voor-het-slapen-gaan-gebedje: Lieber Gott mach mich fromm, dass ich in den Himmel komm. Lithofaan ca 11 x 13 cm, gemerkt PPM 381, fabrikant Prensaich Porzellan Manufaktur in Plaue.
Naar een schilderij van Johann Georg Meyer, 'Betendes Mädchen'.
 
Man die de viool bespeelt. Lithofaan ca 11 x 13 cm, gemerkt HPM 41, fabrikant Hennebergsche Porzellan Manufaktur Gotha, Thuringa.
Naar een schilderij van Christian Wilhelm Ernst Dietrich (koosnaam Dietrichy) 'Der Wandermusikant'.
Tot slot..... wat moet je met een enkele lithofaan? Met wat geknutsel wist de webmaster er nog een leuk sfeerlampje van maken.
 
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2023 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 18-05-2023.
  Naar bovenrand pagina......