Homepage 'de Luikerwaal' Toverlantaarns, vervaardigd door
 Walter Tyler


Een grote toverlantaarn van mahoniehout en messing (ca 1890) met een koperen plaat waarin de naam van de fabrikant gegraveerd is:



WALTER TYLER Ltd. 48-5- Waterloo Rd(opticians) London S.E.

 


Onder de robuuste messing draagstangen bevinden zich aan beide zijkanten deuren, voorzien van panelen met daarin een blauw glazen venstertje dat afgedekt wordt door een wegdraaiende messing afdekplaat. De achterdeur scharniert aan de bovenkant. Binnen in het lamphuis bevindt zich een condensor met een doorsnede van 11,3 cm. De projectielens is gegraveerd met '9 In.' en heeft een soepel 'rack and pinion' systeem voor het scherpstellen.

Afmetingen: de mahonie vloerplank is 48 cm x 28,7 cm; de hoogte tot aan de bovenkant van de schoorsteen is ca 43.8 cm.
 

 


Oude kerosine toverlantaarn c. 1888.

Prachtige massief esdoornhouten kast. Aan weerszijden van de projector een merkplaatje: Walter Tyler Optician, 48 to 50 Waterloo Road, London SE.
Afmetingen: lengte 48 cm met ingeschoven lens; ca 50 cm met uitgeschoven lens. Hoogte 36 cm. Diameter projectielens 3,5 cm. diameter condensor 10 cm.
 

 
Walter Tyler's Nieuw Model Helioscopic Lantaarn, ca 1890.



De Engelse lantaarn- en lantaarnplaat- fabrikant en kleinhandelaar Walter Clement Tyler opende in 1885 een winkel op 115 Waterloo Road, Londen. In 1887 verhuisde hij naar nummer 48, zoals vermeld is op het merkplaatje. Een van Tyler's meest bekende lantaarns was deze Helioscopic, die in verschillende uitvoeringen is uitgebracht.
Deze "Helioscoptic Lantern" is 51 cm lang en 43 cm hoog. Onderin de lantaarn is een grote ruimte voor het opbergen van accessoires.
 

 


Een prachtig voorbeeld van een Walter Tyler’s Pattern Helioscopic Lantern, (patent circa 1890). De projectielens bestaat uit verscheidene delen, waardoor de lantaarn gebruikt kan worden in een grote zaal.
 
 Een eenvoudige maar efficiënte olielamp verlichting die kon worden gebruikt in de Helioscopic lantaarns en soortgelijke types. Dit 'Refulgent' systeem werd vanaf 1877 voor het eerst op de markt gebracht door Newton & Co., maar werd al spoedig de standaard voor veel andere fabricaten. De eerste modellen hadden drie pitten en drie bijbehorende messing regelknoppen, dit is een model met vier pitten. Het heeft patent nr 2459. De bovenste kap heeft aan het ene einde een ingebouwde reflector met een blauw glaasje in het midden, aan het andere einde bevindt zich een helder stuk glas dat door een viertal klemmen op de plaats wordt gehouden.  De lamp is 18 cm lang, 22 cm hoog en 10,5 cm breed.

 
  English version......  Wat is er nieuw op deze site?  ©1997-2023 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 21-11-2023.
Bovenrand pagina......